Almir Bašović – ČEHOV I DRAMSKI PROSTOR : Struktura dramskog prostora u Čehovljevim dramama kao koncentrirani izraz dramske strukture

Biblioteka Sinteze, Knj. 3 
Urednik Svetislav Jovanov 
Novi Sad, Sterijino pozorje, 2008. – 165 str. – ISBN 978-86-85145-16-2 

Studija Almira Bašovića posvećena je ispitivanju jednog od ključnih pisaca moderne svetske drame, Čehovu, i to ispitivanju dramskog prostora kao aktivne i bitne komponente njegovog dela. U uvodnom segmentu, Bašović daje, sa utemeljenog strukturalističkog gledišta, definicije i funkcije scenskog i dramskog prostora uopšte, a potom ukazuje na raznovrsnost formi prostora u Čehovljevim dramama, kao i odlike Čehovljevih prostornih simbola. Nakon definisanja opšte strukture Čehovljevih drama, autor ispituje žanrovske probleme kod Čehova, kao i problem jedinstva žanrovskih preplitanja. U završnom, analitičkom delu, Bašović razmatra pet Čehovljevih drama – Ivanov, Galeb, Ujka Vanja, Tri sestre Višnjik – ukazujući na prostorne elemente i njihova slaganja i suprotnosti (voda i šuma, eksterijer i enterijer, vrt i „Moskva“) kao bitne faktore građenja zapleta, karakterizacije likova i oblikovanja značenja, zaokružujući tako svoj autentični ugao posmatranja pisca koji i danas utiče na naše shvatanje drame, ali i scene.

O AUTORU
Almir Bašović (1971, Sarajevo). Diplomirao i magistrirao na Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je zaposlen kao viši asistent. Objavljivao je pozorišnu, filmsku, književnu kritiku i teorijske eseje. Radio je kao dramaturg na više pozorišnih predstava (Kafka: Proces, Sidran: U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce, Gogolj: Revizor…). Autor je drama Priviđenja iz srebrenog vijeka (praizvedba: Narodno pozorište u Sarajevu, 2003) i RE: Pinocchio (praizvedba na albanskom jeziku: CTC teatar Skopje, Makedonija, 2006. godine). Za dramu Priviđenja iz srebrenog vijeka na Festivalu bh. drame Zenica 2004. dobio je nagradu za najbolji dramski tekst napisan na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Drame su mu prevođene na francuski, engleski, italijanski, holandski, turski, albanski i makedonski jezik.