MEĐUNARODNA SARADNJA

 

 

 

 

Od samog osnivanja Pozorje brižljivo neguje i unapređuje svoje međunarodne programe. Godine 1969. predstavnici Uneska, ITI-ja, AICT-a i Pozorja u Novom Sadu su razgovarali o saradnji na međunarodnom pozorišnom planu, od kada programi slede uzlaznu putanju. Poseban zamah beleži se od 2000. godine.

Pored standardnih oblika međunarodne saradnje koja se ogleda kroz različite oblike institucionalnih i vaninstitucionalnih veza i odnosa i koordinacije između naše i svetske pozorišne javnosti, Pozorje u okviru ove delatnosti ima i posebne programe. Međunarodni trijenale „Pozorište u fotografskoj umetnosti“ prikazuje stvaralačka dostignuća fotografa-umetnika inspirisanih pozorištem i pozorišnim činom. Jedna od najzanimljivijih među 120 izložbi ovakvog tipa koje se godišnje realizuju pod pokroviteljstvom Međunarodne asocijacije fotografske umetnosti (FIAP). Ova izložba je jedini međunarodni program Pozorja koji je svoju promociju doživeo u inostranstvu (Nemački institut za umetnost).

Izuzetno značajne i vredne bile su i međunarodne izložbe Pozorišna knjiga i periodika i Scenografija i kostim, koje je Pozorje organizovalo pod visokim patronatom odgovarajućih asocijacija. Tehnološka unapređenja, digitalizacija (Knjiga i periodika) odnosno nemogućnost da se prati korak s Praškim kvadrijenalom (Scenografija i kostim), doprineli su da obe izložbe izgube prvobitni impuls. Supstitucija za ove izložbe doživela je promociju na Pozorju 2008: predstavljen je scenografski opus Geroslava Zarića, sedmostrukog Sterijinog laureata. U sledećem ciklusu biće radovi domaćih i inostranih kostimografa.

Centralni program inostranog predznaka je Međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa (pod visokim patronatom Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara), čiji je osnovni zadatak da trijenalno razmatra iskustva i saznanja svetske pozorišne teorije i prakse. Prvi skup održan je 1970 (Savremeno pozorište i kritika), u organizaciji Glavnog odbora AICT-a, YU sekcije Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara i Uneska. Teme: Pozorište – kolektivni čin, Pozorište i publika, Glumac i pozorišno stvaralaštvo, Pozorišna predstava i jezik kritike, Kritika u pozorištu – kritika izvan pozorišta, Kritika i budućnost pozorišta, Kula vavilonska ili Globalno selo, Sudbina teksta u pozorištu danas, Nacionalno pozorište i nacionalističko pozorište… Posebno je značajno istaći publikacije koje Pozorje objavljuje na englesko/francuskom jeziku, koje objedinjuju saopštenja i detaljan tok diskusije.

Sterijino pozorje je u dva navrata bilo domaćin međunarodnog Staža mladih kritičara, stalnog programa AICT-a. Poslednji skup (Novi Sad, 2007) AICT je ocenio najvišom ocenom i po ponuđenom programu i po organizaciji.

Poruka povodom Svetskog dana pozorišta, koja se čita i u svim našim pozorištima, stiže na adresu Pozorja, kao institucije koja organizuje prevod teksta i njegovu distribuciju u našoj zemlji.

Pozorje je administrativno sedište Nacionalne sekcije AICT.