Međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa

Pozorište i politička korektnost

Organizatori: Sterijino pozorje, Novi Sad
Međunarodno udruženje pozorišnih kritičara (International Association of Theatre Critics, IATC)
Novi Sad 27. i 28. maj 2024.

 

Tradicionalni međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa održaće se od 27. do 29. maja 2024. u Novom Sadu (Srbija) u organizaciji Sterijinog pozorja, festivala nacionalne drame i pozorišta, u saradnji sa međunarodnim udruženjem pozorišnih kritičara (International Association of Theatre Critics, IATC).

 

Predsedavajući:

Prof. dr Marina Milivojević Mađarev, Akademija umetnosti, Novi Sad (Srbija), predsednica upravnog odbora Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije
i
Prof. dr Darko Lukić, nezavisni istraživač, Nemačka

 

Politička korektnost je zahtev naših dana. Ona je dovela do mnogih poboljšanja u društvenom životu koja se mogu definisati u najširem smislu kao veća prava i vidljivost Drugih: žena, dece, LGBT+ zajednice, različitih manjinskih zajednica, osoba sa invaliditetom… S druge strane, onaj koji je bio (i dalje je) „Primaran“ ima utisak da procvat „Drugih“ podržan političkom korektnošću izaziva gubitak tla pod nogama. Situacija u svetu daleko je od jednostavne. U zemljama gde su prava Drugih ugrožena, zalaganje za političku korektnost predstavlja sredstvo borbe. Istovremeno, kako se pozitivan virus političke korektnosti širi svetom, takođe dolazi do zasićenja ovog termina. To dovodi do prazne forme i praznih reči koje postaju samo još jedan ekran iza kog se ponovo kriju suštinske nepravde.

Uticaj političke korektnosti na pozorište postavlja niz pitanja:

Da li politička korektnost donosi više slobode ili ograničenja pozorišnoj umetnosti? Kako ovo pitanje zavisi od različitih kulturnih konteksta?

Kada fondacije i vlade traže od umetnika da stvaraju predstave na osnovu politički korektnih tema, da li podržavaju umetnost ili postavljaju ograničenja?

Koje su politički nekorektne teme i umetničke akcije i kakve su im vrednosti, ako ih uopšte imaju?

Kako je politička korektnost uticala na istraživanje ključnih društvenih problema našeg vremena u pozorištu: ekološke i migrantske krize, netoleranciju prema manjinama, populizam, itd.?

Da li politička korektnost ograničava komediju, posebno satiru?

Kako politička korektnost utiče na nove scenske interpretacije klasičnih drama napisanih u potpuno drugačijem kulturnom, socijalnom i političkom kontekstu?

 

Nadamo se da će ovaj simpozijum ponuditi odgovore na neke od ovih pitanja.

 

Zainteresovani za učešće bi trebalo da pošalju sažetak svojih radova do 200 reči i kratku biografiju od ne više od osamdeset reči na mejl adresu: theatrecriticssymposium@gmail.com

Dužina izlaganja: 15 minuta
Rok za predaju radova: 20. februar 2024.
Rok za prihvatanje prijave učešća: 30. mart 2024.
Rok za predaju radova: 21. maj 2024.
Zvanični jezik simpozijuma je engleski

 

****

Pozivamo kolege da pošalju rezime svojih radova (do 500 reči) na engleskom jeziku na mejl adresu theatrecriticssymposium@gmail.com do 20. februara 2024. Po prihvatanju predloga za učešće, rok za predaju tekstova na engleskom jeziku (do 5000 reči) je 21. maj 2024. Tokom simpozijuma radovi se neće predstavljati, već će učesnicima biti dostupni na sajtu Sterijinog pozorja (www.pozorje.org.rs), kao i u propratnom materijalu. Autori će na simpozijumu predstaviti osnovne teze i zaključke svojih istraživanja u vremenskom okviru od 15 minuta, nakon čega će uslediti diskusija. Učesnici će imati mogućnost da koriste Power Point i DVD prezentacije. Zvanični jezik simpozijuma je engleski.

Sterijino pozorje će snositi troškove smeštaja i obroka u Novom Sadu, kao i troškove ulaznica za predstave, te troškove povratnog prevoza od beogradskog aerodroma do Novog Sada. Učesnicima iz evropskih zemalja biće obezbeđen smeštaj za tri noći (njihov dolazak u Novi Sad očekuje se 26. maja, a odlazak 29. maja), dok će učesnicima van Evrope biti obezbeđen smeštaj za četiri dana (njihov dolazak u Novi Sad očekuje se 25. maja).

 

Predsedavajući simpozijuma,
dr Marina Milivojević Mađarev
dr Darko Lukić