17. MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM POZORIŠNIH KRITIČARA I TEATROLOGA NA 69. STERIJINOM POZORJU

Organizatori: Međunarodno udruženje pozorišnih kritičara (IATC) i Sterijino pozorje

Tema 17. simpozijuma je pozorište i politička korektnost. Politička korektnost je donela mnogo poboljšanja u društvenom životu koja bi se u najširem smislu mogla definisati kao veća prava i vidljivost Drugog to jest neprivilegovanih: žene, deca, LGBT+ zajednica, razne manjinske zajednice, osobe sa invaliditetom… U zemljama u kojima su ugrožena prava neprivilegovanih, zalaganje za političku korektnost je sredstvo borbe. Istovremeno, kako se pozitivni virus političke korektnosti širi svetom, dolazi i do inflacije termina. To dovodi do praznog oblika i praznih reči koje postaju samo još jedan paravan iza kojeg se ponovo kriju suštinske nepravde. Simpozijum otvara niz važnih pitanja koja se tiču odnosa pozorišta i političke korektnosti.

Ovogodišnji Simpozijum okuplja 25 kritičara, teatrologa i profesora svetskih univerziteta iz 17 zemalja sa tri kontinenta.

Simpozijum se održava u ponedeljak 27. i utorak 28. maja u Velikoj sali Kulturnog centra Novi Sad (sesije 9:45-11:00; 11:15-12:30; 14:30-14:45; 16:00-17:15). Ulaz za sve posetioce je slobodan. Učesnike će na početku Simpozijuma pozdraviti direktor Sterijinog pozorja dr Miroslav Radonjić. Predsedavajući konferencije su prof. dr Darko Lukić, nezavisni istraživač (Nemačka) i prof. dr Marina Milivojević Mađarev, Akademija umetnosti Novi Sad, predsednica Upravnog odbora Udruženja. Keynote speaker je prof. dr Ivan Medenica.

Program simpozijuma OVDE.