Izdavačka delatnost

 

Izdavačka delatnost Sterijinog pozorja pokrenuta je 1956. godine, paralelno sa osnivanjem ove institucije. Jugoslovenske pozorišne igre od početka prate katalozi, a već 1959. pokrenuta je edicija „Savremena jugoslovenska drama“, u kojoj se objavljuju dramski tekstovi nagrađeni Sterijinom nagradom. Godina 1965. je prekretnica u razvoju izdavaštva: pokreće se časopis za pozorišnu umetnost „Scena“ i objavljuje prvi naslov u ediciji „Dramaturški spisi“, Fragmenti o teatru Josipa Kulundžića, dramskog pisca, teoretičara, reditelja i jednog od osnivača Sterijinog pozorja, a zatim slede knjige jugoslovenskih teatrologa Branka Gavele, Huga Klajna, Josipa Vidmara, Elija Fincija, Mate Miloševića…

Osamdesetih godina XX veka izdavačka delatnost je na vrhuncu. U pomenutim edicijama, ali i u bibliotekama „Pozorišne monografije“, „Theatrologia Yugoslavica“ te posebnim izdanjima, objavljeno je oko stotinu naslova. Autori teatroloških studija Miroslav Belović, Boro Drašković, Dragan Klaić, Jovan Ćirilov, Branko Pleša, Milenko Misailović, te priređivači monografija o pozorištu u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj (Blagoja Ivanov, Josip Lešić, Sreten Perović i Radoslav Rotković, Vasja Predan, Branko Hećimović), nastavljaju tradiciju svojih prethodnika. Kad tome dodamo zbornike radova sa tribina i međunarodnih simpozijuma o pozorišnoj kritici, režiji, stvaraocima i njihovim poetikama, periodične publikacije i Godišnjak jugoslovenskih pozorišta, ne iznenađuje da je Sterijino pozorje postalo jedan od najvećih izdavača pozorišne literature u zemlji.

Kriza devedesetih i materijalna oskudica nisu obišli ni Sterijino pozorje, pa je i izdavačka delatnost svedena na objavljivanje kataloga Festivala i trijenalnih izložbi, sporadično objavljivanje naslova u suizdavaštvu s drugim kućama, a časopis Scena gubi dvomesečni ritam izlaženja.

Posle 2005. izdavačka delatnost u Sterijinom pozorju dobija novi zamajac. U ediciji „Dramaturški spisi“ i u novopokrenutim edicijama „Sinteze“ (od 2007) i „Ekspozicija“ (od 2018) ponovo se objavljuju naslovi domaćih i stranih autora o pozorišnoj teoriji i praksi, osvetljavaju pojedini stvaraoci i njihov rad, a putem antologija vrednuje se novija dramska književnost. Među autorima izdvajaju se Svetislav Jovanov, Ivan Medenica, Gordana Todorić, Tina Perić, Jasna Novakov Sibinović, Dejan Petković, Vlatko Ilić, Milivoje Mlađenović, Violeta Goldman i drugi.

Među serijskim publikacijama istaknuto mesto imaju dokumentarno-informativna publikacija Godišnjak pozorišta Srbije i časopis za pozorišnu umetnost Scena, koji se izdaje na srpskom i na engleskom jeziku. 

 „SCENA“  časopis za pozorišnu umetnost

Scena kontinuirano izlazi od 1965. Časopis je do danas uređivalo devet uredništava. Glavni urednici bili su Josip Kulundžić (1965 – 1969), Slobodan Selenić (1970 – 1974), Petar Marjanović (1975 – 1990), Radomir Putnik (1991 – 1994), Vida Ognjenović (1995 – 2001), Darinka Nikolić (2002 – 2012).

Danas časopis uređuju: Miloš Latinović (glavni urednik), Marina Milivojević Mađarev, Isidora Popović, Aleksandar Milosavljević i Željko Jovanović. Sekretarica redakcije Vesna Grginčević. Dizajn i prelom: Veljko Damjanović.

Scena se bavi estetikom, teorijom i sociologijom pozorišta, kroz intervjue prati aktuelna zbivanju u domaćem i inostranom teatru, redovno donosi prikaze domaćih i inostranih festivala, naročito Sterijinog pozorja, Bitefa i drugih. Obeležava jubileje, osvetljava najznačajnije aspekte pozorišne istorije (veliki stvaraoci, pokreti, pojave). Kroz prikaze knjiga, čitaoce obaveštava o savremenoj teatrološkoj produkciji.

Dolaskom mlađih članova u redakciju, časopis se okreće temama koje su atraktivne i tiču se mlade pozorišne populacije, i čitalaca i stvaralaca – provokativne ankete o repertoarima institucionalnih pozorišta, mladi dramski pisci na našim scenama, različiti segmenti pozorišne predstave (scenografija, kostim…).
Časopis u svakom broju donosi najmanje jedan savremeni domaći dramski tekst i na taj način značajno doprinosi afirmaciji domaćeg dramskog stvaralaštva. U poslednje vreme objavljuju se i inostrani savremeni dramski tekstovi, naročito iz zemalja okruženja.

Velika pažnja posvećuje se dizajnu časopisa, kao sastavnom i neodvojivom delu vizuelnog identiteta Scene. Fotografija zauzima posebno mesto jer je ona, pored video-zapisa, i trajno svedočanstvo o pozorišnom događaju.

SCENA“, Theatre Arts Review
Pokrenuta 1974. kao pozorišni almanah na engleskom jeziku. U početku je časopis informisao inostrano čitalaštvo o pozorišnim zbivanjima u zemlji, a danas prevashodno objavljuje savremeno domaće dramsko stvaralaštvo, čime nedvosmisleno doprinosi njegovoj promociji u svetu. Časopis uređuje isto uredništvo kao izdanje na srpskom jeziku.

STERIJINA NAGRADA ZA TEATROLOGIJU „JOVAN HRISTIĆ“. Radi podsticanja razvoja teatrologije i njene društvene i stručne afirmacije, Sterijino pozorje i časopis za pozorišnu umetnost „Scena“ ustanovili su 1986. Sterijinu nagradu časopisa „Scena“ za teatrologiju. Nagrada se do 2002. dodeljivala svake godine, kada je odlučeno da će se dodeljivati svake treće godine. Od 2010. nagrada nosi ime našeg istaknutog teatrologa Jovana Hristića. Do sada je ovu prestižnu nagradu dobilo više od 30 autora budući da su pojedinih godina nagradu ravnopravno dobila dva autora.