dr Ana Tasić

teatrološkinja i pozorišna kritičarka, na sednici Upravnog odbora Sterijinog pozorja, održanoj 30. avgusta tekuće godine, imenovana je za selektorku 69. Pozorja (26. maj – 3. jun 2024).

Dr Ana Tasić završila je osnovne studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002. godine (Odsek za pozorišnu i radio produkciju). Magistrirala je 2008. u oblasti teatrologije, sa temom Tretman tela/telesnosti u novoj brutalističkoj drami i pozorištu, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Odbranila je doktorsku disertaciju Uticaj i upotreba elektronskih medija u postdramskom pozorištu 2012, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku za teatrologiju.

Bila je selektorka mnogobrojnih pozorišnih festivala, nacionalnih i internacionalnih: Dani komedije u Jagodini (2007-2012, 2016-2018), Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine (2011-2012), Šoukejs program na Bitefu (2008), Sterijino pozorje, program nacionalne drame (2010), Bijenale crnogorskog teatra u Podgorici (2012-2014), Festival MESS u Sarajevu, program bosanskohercegovačke drame (2022).

Bila je i članica stručnih žirija i komisija u institucijama u Srbiji i inostranstvu (Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Sterijino pozorje, Bitef, Infant, Festival koreografskih minijatura, nagrada „LJubinka Bobić”, nagrada „Raša Plaović”,  Kotorski festival pozorišta za djecu, Teatar fest u Banja Luci itd). Učestvovala je u nizu nacionalnih i internacionalnih tribina, radionica, simpozijuma i konferencija iz oblasti teatrologije (Beograd, Novi Sad, Podgorica, Bratislava, London, Moskva, Aberistvit, Kembridž, Linkoln, Krajova itd.). Kao stipendistkinja Ministarstva nauke Republike Srbije doprinela je istraživačkom radu u naučnim projektima „Umetnost i mediji u funkciji evropskih integracija” i  „Identitet i sećanje: transkulturalni tekstovi dramskih umetnosti i medija (Srbija 1989-2015)“. Objavila je brojne studije iz oblasti pozorišnog stvaralaštva u stručnim nacionalnim i internacionalnim časopisima (TeatronScenaTFTKulturaGestZbornik radova Fakulteta dramskih umetnostiZbornik Matice srpske za scenske umetnosti i muzikuMonografija Pozorišta na TerazijamaMonografija Malog pozorišta Duško RadovićKod 21Unpack the Arts (Kopenhagen), Szinhaz (Budimpešta) itd). Na studijska putovanja išla je u London, Edinburg, Aberistvit, Beč, Prag, Moskvu, Berlin, Stokholm, Kopenhagen, Bratislavu, Rems, Keln, Kluž.

Objavila je tri knjige, od kojih su dve knjige teatroloških studija: Otvorene rane (telo u neobrutalističkoj drami i pozorištu) (Institut za pozorište, film, radio i televiziju, 2009) i Digitalni dvojnici (Pozorište u ekranskom svetu) (Sterijino pozorje, 2015), i zbirku pozorišnih kritika Tragovi pozorišne besmrtnosti (Sterijino pozorje, 2022).

Od 2005. je stalna pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika.

Od 2017. je urednica u redakciji Kulturno-umetničkog programa Radio televizije Srbije.

Od 2022. je docentkinja na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, na predmetima istorije i teorije pozorišta.

Dobitnica je Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (2015) i nagrade „Niko Garone“ za posebno angažovanje i posvećenost u oblasti kulture (2016).