Izaberite stranicu

Међународни симпозијум позоришних критичара и театролога

Позориште и политичка коректност

Организатори: Стеријино позорје, Нови Сад
Међународно удружење позоришних критичара (International Association of Theatre Critics, IATC)
Нови Сад 27. и 28. мај 2024.

 

Традиционални међународни симпозијум позоришних критичара и театролога одржаће се од 27. до 29. маја 2024. у Новом Саду (Србија) у организацији Стеријиног позорја, фестивала националне драме и позоришта, у сарадњи са међународним удружењем позоришних критичара (International Association of Theatre Critics, IATC).

 

Председавајући:

Проф. др Марина Миливојевић Мађарев, Академија уметности, Нови Сад (Србија), председница управног одбора Удружења позоришних критичара и театролога Србије
и
Проф. др Дарко Лукић, независни истраживач, Немачка

 

Политичка коректност је захтев наших дана. Она је довела до многих побољшања у друштвеном животу која се могу дефинисати у најширем смислу као већа права и видљивост Других: жена, деце, ЛГБТ+ заједнице, различитих мањинских заједница, особа са инвалидитетом… С друге стране, онај који је био (и даље је) „Примаран“ има утисак да процват „Других“ подржан политичком коректношћу изазива губитак тла под ногама. Ситуација у свету далеко је од једноставне. У земљама где су права Других угрожена, залагање за политичку коректност представља средство борбе. Истовремено, како се позитиван вирус политичке коректности шири светом, такође долази до засићења овог термина. То доводи до празне форме и празних речи које постају само још један екран иза ког се поново крију суштинске неправде.

Утицај политичке коректности на позориште поставља низ питања:

Да ли политичка коректност доноси више слободе или ограничења позоришној уметности? Како ово питање зависи од различитих културних контекста?

Када фондације и владе траже од уметника да стварају представе на основу политички коректних тема, да ли подржавају уметност или постављају ограничења?

Које су политички некоректне теме и уметничке акције и какве су им вредности, ако их уопште имају?

Како је политичка коректност утицала на истраживање кључних друштвених проблема нашег времена у позоришту: еколошке и мигрантске кризе, нетолеранцију према мањинама, популизам, итд.?

Да ли политичка коректност ограничава комедију, посебно сатиру?

Како политичка коректност утиче на нове сценске интерпретације класичних драма написаних у потпуно другачијем културном, социјалном и политичком контексту?

 

Надамо се да ће овај симпозијум понудити одговоре на неке од ових питања.

 

Заинтересовани за учешће би требало да пошаљу сажетак својих радова до 200 речи и кратку биографију од не више од осамдесет речи на мејл адресу: theatrecriticssymposium@gmail.com

Дужина излагања: 15 минута
Рок за предају радова: 20. фебруар 2024.
Рок за прихватање пријаве учешћа: 30. март 2024.
Рок за предају радова: 21. мај 2024.
Званични језик симпозијума је енглески

 

****

Позивамо колеге да пошаљу резиме својих радова (до 500 речи) на енглеском језику на мејл адресу theatrecriticssymposium@gmail.com до 20. фебруара 2024. По прихватању предлога за учешће, рок за предају текстова на енглеском језику (до 5000 речи) је 21. мај 2024. Током симпозијума радови се неће представљати, већ ће учесницима бити доступни на сајту Стеријиног позорја (www.pozorje.org.rs), као и у пропратном материјалу. Аутори ће на симпозијуму представити основне тезе и закључке својих истраживања у временском оквиру од 15 минута, након чега ће уследити дискусија. Учесници ће имати могућност да користе Power Point и DVD презентације. Званични језик симпозијума је енглески.

Стеријино позорје ће сносити трошкове смештаја и оброка у Новом Саду, као и трошкове улазница за представе, те трошкове повратног превоза од београдског аеродрома до Новог Сада. Учесницима из европских земаља биће обезбеђен смештај за три ноћи (њихов долазак у Нови Сад очекује се 26. маја, а одлазак 29. маја), док ће учесницима ван Европе бити обезбеђен смештај за четири дана (њихов долазак у Нови Сад очекује се 25. маја).

 

Председавајући симпозијума,
др Марина Миливојевић Мађарев
др Дарко Лукић