Izaberite stranicu

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА

 

 

 

 

Од самог оснивања Позорје брижљиво негује и унапређује своје међународне програме. Године 1969. представници Унеска, ITI-ја, AICT-а и Позорја у Новом Саду су разговарали о сарадњи на међународном позоришном плану, од када програми следе узлазну путању. Посебан замах бележи се од 2000. године.

Поред стандардних облика међународне сарадње која се огледа кроз различите облике институционалних и ванинституционалних веза и односа и координације између наше и светске позоришне јавности, Позорје у оквиру ове делатности има и посебне програме. Међународни тријенале „Позориште у фотографској уметности“ приказује стваралачка достигнућа фотографа-уметника инспирисаних позориштем и позоришним чином. Једна од најзанимљивијих међу 120 изложби оваквог типа које се годишње реализују под покровитељством Међународне асоцијације фотографске уметности (ФИАП). Ова изложба је једини међународни програм Позорја који је своју промоцију доживео у иностранству (Немачки институт за уметност).

Изузетно значајне и вредне биле су и међународне изложбе Позоришна књига и периодика и Сценографија и костим, које је Позорје организовало под високим патронатом одговарајућих асоцијација. Технолошка унапређења, дигитализација (Књига и периодика) односно немогућност да се прати корак с Прашким квадријеналом (Сценографија и костим), допринели су да обе изложбе изгубе првобитни импулс. Супституција за ове изложбе доживела је промоцију на Позорју 2008: представљен је сценографски опус Герослава Зарића, седмоструког Стеријиног лауреата. У следећем циклусу биће радови домаћих и иностраних костимографа.

Централни програм иностраног предзнака је Међународни симпозијум позоришних критичара и театролога (под високим патронатом Међународне асоцијације позоришних критичара), чији је основни задатак да тријенално разматра искуства и сазнања светске позоришне теорије и праксе. Први скуп одржан је 1970 (Савремено позориште и критика), у организацији Главног одбора AICT-а, YU секције Међународног удружења позоришних критичара и Унеска. Теме: Позориште – колективни чин, Позориште и публика, Глумац и позоришно стваралаштво, Позоришна представа и језик критике, Критика у позоришту – критика изван позоришта, Критика и будућност позоришта, Кула вавилонска или Глобално село, Судбина текста у позоришту данас, Национално позориште и националистичко позориште… Посебно је значајно истаћи публикације које Позорје објављује на енглеско/француском језику, које обједињују саопштења и детаљан ток дискусије.

Стеријино позорје је у два наврата било домаћин међународног Стажа младих критичара, сталног програма AICT-а. Последњи скуп (Нови Сад, 2007) AICT је оценио највишом оценом и по понуђеном програму и по организацији.

Порука поводом Светског дана позоришта, која се чита и у свим нашим позориштима, стиже на адресу Позорја, као институције која организује превод текста и његову дистрибуцију у нашој земљи.

Позорје је административно седиште Националне секције AICT.