Izaberite stranicu

Алмир Башовић – ЧЕХОВ И ДРАМСКИ ПРОСТОР : Структура драмског простора у Чеховљевим драмама као концентрирани израз драмске структуре

Библиотека Синтезе, Књ. 3 
Уредник Светислав Јованов 
Нови Сад, Стеријино позорје, 2008. – 165 стр. – ISBN 978-86-85145-16-2 

Студија Алмира Башовића посвећена је испитивању једног од кључних писаца модерне светске драме, Чехову, и то испитивању драмског простора као активне и битне компоненте његовог дела. У уводном сегменту, Башовић даје, са утемељеног структуралистичког гледишта, дефиниције и функције сценског и драмског простора уопште, а потом указује на разноврсност форми простора у Чеховљевим драмама, као и одлике Чеховљевих просторних симбола. Након дефинисања опште структуре Чеховљевих драма, аутор испитује жанровске проблеме код Чехова, као и проблем јединства жанровских преплитања. У завршном, аналитичком делу, Башовић разматра пет Чеховљевих драма – Иванов, Галеб, Ујка Вања, Три сестре и Вишњик – указујући на просторне елементе и њихова слагања и супротности (вода и шума, екстеријер и ентеријер, врт и „Москва“) као битне факторе грађења заплета, карактеризације ликова и обликовања значења, заокружујући тако свој аутентични угао посматрања писца који и данас утиче на наше схватање драме, али и сцене.

О АУТОРУ
Алмир Башовић (1971, Сарајево). Дипломирао и магистрирао на Одсјеку за компаративну књижевност на Филозофском факултету у Сарајеву, гдје је запослен као виши асистент. Објављивао је позоришну, филмску, књижевну критику и теоријске есеје. Радио је као драматург на више позоришних представа (Кафка: Процес, Сидран: У Зворнику ја сам оставио своје срце, Гогољ: Ревизор…). Аутор је драма Привиђења из сребреног вијека (праизведба: Народно позориште у Сарајеву, 2003) и RE: Pinocchio (праизведба на албанском језику: ЦТЦ театар Скопје, Македонија, 2006. године). За драму Привиђења из сребреног вијека на Фестивалу бх. драме Зеница 2004. добио је награду за најбољи драмски текст написан на босанском, хрватском и српском језику. Драме су му превођене на француски, енглески, италијански, холандски, турски, албански и македонски језик.