Tina Perić
PUT IZVOĐAČA: OD JA KA SOPSTVU
Biblioteka „Sinteze“, knjiga 13
Urednik dr Zoran Đerić
Sterijino pozorje, Novi Sad 2018. – 168 str. – ISBN 978-86-85145-63-6

 

Studija Tine Perić Put izvođača – od Ja ka Sopstvu, smelo je i ambiciozno postavljena, te je, ako se ima u vidu taj početni rizik, njen rezultat još značajniji. Autorka je izabrala temu koja se i u okviru najsloženije od svih interdisciplinarnih problematika koje tretiraju studije pozorišta i izvođenja – ona koja se svodi na fenomen samog (glumačkog) izvođenja – vrlo retko istražuje, čak i u najširim svetskim okvirima. Reč je o složenoj i sveobuhvatnoj psihološkoj i duhovnoj transformaciji kroz koju izvođač prolazi, ili može da prođe, u procesu obuke, pripreme uloga i, konačno, u samoj izvedbi pred gledaocima i sa njima.

prof. dr Ivan Medenica

 

Tina Perić zaključuje da iskustvo svih oblika izvođačkih umetnosti nudi mogućnost, kako izvođačima tako i gledaocima, da dožive sebe kao totalno biće, ponište podvojenost unutar sebe samih i distancu od sveta koji nas okružuje. Autorka istražuje modalitete koji, kao u drugim umetničkim, duhovnim ili religijskim praksama, omogućuju da se specifične kreativne, ali i šire egzistencijalne podvojenosti, uspešno savlađuju. Kreativne izvođačke procese prati stalni napor da se prevaziđe primarna podvojenost izvođača, razapetost između sebe i izvođačkog zadatka. Tek kad se ta podvojenost poništi, nastaje svojevrsna fuzija, i izvođač postaje jedno sa ulogom.

prof. emeritus Svetozar Rapajić

 

O autorki

Tina Perić je rođena je 1973. u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu i u Padovi, Italija. Magistrirala je teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i doktorirala Studije izvođenja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bavi se naučno-istraživačkim i prevodilačkim radom i objavljuje tekstove iz kulture i izvođačkih umetnosti u Politici (Kulturni dodatak), kao i domaćim i stranim stručnim časopisima. Prevela je sa italijanskog na srpski tri knjige, a jednu sa srpskog na italijanski.

Aktivno učestvuje u brojnim pozorišnim, muzičkim i plesnim festivalima, susretima i radionicama u zemlji i inostranstvu. Već dve decenije iskustveno istražuje različite psihološke i duhovne prakse.

Vodi porodičnu radnju „DŽoova domaća poslastičarnica”.