Ana Tasić
TRAGOVI POZORIŠNE BESMRTNOSTI

Urednik: dr Miroslav Radonjić
Sterijino pozorje, Novi Sad, 2022. – 207 str.
ISBN 978-86-85145-86-5

Iz uvoda

U knjizi su sabrane kritike objavljene u dnevnom listu „Politika”, od 2005. do 2021. godine, izbor iz kritika predstava koje su nastale prema domaćim dramskim tekstovima, klasičnim, kao i savremenim.

Ova knjiga može da posluži kao kritički pregled produkcije srpske drame, kao i dokument o našem dramskom stvaralaštvu, jer su uglavnom uključene sve značajnije produkcije iz ovog perioda.

Jedan od ciljeva knjige je svakako i podrška ugroženoj poziciji pozorišne kritike i kritičkog mišljenja.

 

O autorki

Završila je osnovne studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002. (odsek za pozorišnu i radio produkciju). 2008. je magistrirala u oblasti teatrologije sa temom Tretman tela/telesnosti u novoj brutalističkoj drami i pozorištu, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Odbranila je doktorsku disertaciju Uticaj i upotreba elektronskih medija u postdramskom pozorištu 2012. takođe na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na grupi za teatrologiju.

Bila je selektor brojnih pozorišnih festivala, nacionalnih i internacionalnih, član mnogih pozorišnih žirija, moderator i/ili učesnik niza internacionalnih tribina, radionica, simpozijuma i konferencija iz oblasti teatrologije. Pisala je i piše kritičke tekstove o pozorištu i filmu za brojne medije, radila je u nastavi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na predmetu Istorija svetske drame i pozorišta. Bila je stipendista Ministarstva nauke Republike Srbije i istraživač na naučnim projektima „Umetnost i mediji u funkciji evropskih integracija” i „Identitet i sećanje: transkulturalni tekstovi dramskih umetnosti i medija (Srbija 1989-2015)“. Objavila je dve knjige teatroloških studija, Otvorene rane (telo u neobrutalističkoj drami i pozorištu) (Institut za pozorište, film, radio i televiziju, 2009) i Digitalni dvojnici (Pozorište u ekranskom svetu) (Sterijino pozorje, 2015).

Od 2005. stalni je pozorišni kritičar dnevnog lista „Politika”.
Od 2017. urednik je i autor u redakciji Kulturno-umetničkog programa RTS-a.
Od 2022. godine je docent na Fakultetu savremenih umetnosti, na predmetu         Istorija svetske drame i pozorišta.

Dobitnica je Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (2015) i nagrade „Niko Garone” za posebno angažovanje i posvećenost u oblasti kulture (2016).