Izaberite stranicu

Ана Тасић
ТРАГОВИ ПОЗОРИШНЕ БЕСМРТНОСТИ

Уредник: др Мирослав Радоњић
Стеријино позорје, Нови Сад, 2022. – 207 стр.
ISBN 978-86-85145-86-5

Из увода

У књизи су сабране критике објављене у дневном листу „Политика”, од 2005. до 2021. године, избор из критика представа које су настале према домаћим драмским текстовима, класичним, као и савременим.

Ова књига може да послужи као критички преглед продукције српске драме, као и документ о нашем драмском стваралаштву, јер су углавном укључене све значајније продукције из овог периода.

Један од циљева књиге је свакако и подршка угроженој позицији позоришне критике и критичког мишљења.

 

О ауторки

Завршила је основне студије на Факултету драмских уметности у Београду 2002. (одсек за позоришну и радио продукцију). 2008. је магистрирала у области театрологије са темом Третман тела/телесности у новој бруталистичкој драми и позоришту, на Факултету драмских уметности у Београду. Одбранила је докторску дисертацију Утицај и употреба електронских медија у постдрамском позоришту 2012. такође на Факултету драмских уметности у Београду на групи за театрологију.

Била је селектор бројних позоришних фестивала, националних и интернационалних, члан многих позоришних жирија, модератор и/или учесник низа интернационалних трибина, радионица, симпозијума и конференција из области театрологије. Писала је и пише критичке текстове о позоришту и филму за бројне медије, радила је у настави на Факултету драмских уметности у Београду, на предмету Историја светске драме и позоришта. Била је стипендиста Министарства науке Републике Србије и истраживач на научним пројектима „Уметност и медији у функцији европских интеграција” и „Идентитет и сећање: транскултурални текстови драмских уметности и медија (Србија 1989-2015)“. Објавила је две књиге театролошких студија, Отворене ране (тело у необруталистичкој драми и позоришту) (Институт за позориште, филм, радио и телевизију, 2009) и Дигитални двојници (Позориште у екранском свету) (Стеријино позорје, 2015).

            Од 2005. стални је позоришни критичар дневног листа „Политика”.
            Од 2017. уредник је и аутор у редакцији Културно-уметничког програма РТС-а.
            Од 2022. године је доцент на Факултету савремених уметности, на предмету         Историја светске драме и позоришта.

Добитница је Стеријине награде за позоришну критику (2015) и награде „Нико Гароне” за посебно ангажовање и посвећеност у области културе (2016).