Izaberite stranicu

Оливера Милошевић,
ТЕАТРОЛОГИКЕ
I, II

 

Библиотека „Драматуршки списи“
Уредник др Мирослав Радоњић
Стеријино позорје, Нови Сад 2022. – 150; 210 стр.
ISBN 978-86-85145-82-7; ISBN 978-86-85145-85-8

ТЕАТРОЛОГИКЕ I: Биљана Србљановић, Оливер Фрљић, Јернеј Лоренци, Дино Мустафић, Мирјана Карановић, Ивана Сајко, Марко Мандић, Селма Спахић, Иван Меденица, Озрен Грабарић, Маја Изетбеговић, Александар Поповски, Нина Виолић, Ермин Браво

ТЕАТРОЛОГИКЕ II: Раде Шербеџија, Никола Ристановски, Андраш Урбан, Аљбан Укај, Бобо Јелчић, Никола Ђуричко, Драган Живадинов, Ксенија Маринковић, Милена Зупанчич, Светозар Цветковић, Тена Штивичић, Ивица Буљан, Борис Лијешевић, Ленка Удовички, Полона Јух, Штефан Кеги, Игор Самобор, Томас Остермајер, Јан Фабр

Примарна вредност Театрологикa Оливере Милошевић јесте у томе што су уопште написане. Књиге су настале као писмени запис истоимене телевизијске серије вредних и инспиративних интервјуа које је ауторка водила са најзначајнијим позоришним глумцима, писцима, редитељима и театролозима са простора некадашње Југославије, па су не само прворазредни путоказ према врхунцима ове уметности него и неизбрисив траг културне архиве савременог позоришта овог поднебља. Ова чињеница је изузетно важна јер таквих трагова код нас без сумње јако недостаје. Писано је, додуше, на овим просторима, овде и онде, спорадично, о разним људима, смеровима, догађајима и позоришним кућама, али оно што хронично недостаје јесте систематско праћење, бележење и укоричење целокупне наше позоришне делатности, данас и деценијама уназад. Чини се да је то незамислив потхват, али за озбиљну бригу о властитој култури кључно је да сваки, али баш сваки, значајан позоришни уметник и делатник на брдовитом Балкану, незаобилазна представа, важна театарска кућа, мала или велика и позоришна епоха и њени детаљи, морали би да имају бар једну књигу о себи. Тако је то много где у свету, код нас на жалост није и зато је ова књига разговора са рецентним позоришним људима са ових простора редак драгуљ, који осликава живи театарски и друштвени простор у којем живимо. (…)

Бојан Муњин

О ауторки

Оливера Милошевић је новинарка и театролог, одговорна уредница Редакције за културу и уметност Културноуметничког програма РТС-а.

Дипломирала је новинарство на Факултету политичких наука у Београду и била на постдипломским студијама социологије културе и позоришта. Новинарску каријеру започела је 1988. у Београдском програму РТС-а. Позориште је област коју прати од почетка каријере. Од 2000. је одговорна уредница у Редакцији за културу Београдског и Јутарњег програма РТС. Од 2001. је уредница у Редакцији за културу и уметност РТС-а. Пуних 15 година била је ауторка, уредница и водитељка ТВ емисије Беокулт и ауторка рубрика о позоришту у овој емисији.

Ауторка је, уредница и водитељка Хроника Битефа и бројних емисија из серијала ТВ Фељтон – у којима представља рад значајних позоришних стваралаца. Од оснивања је један од аутора и уредника емисије Културни дневник. Од 1993. је члан редакције позоришних новина Лудус који објављује Савез драмских уметника Србије. Ауторске текстове и интервјуе у области позоришта објављује у новинама, часописима и недељницима: Лудус, Сцена, Театрон, НИН, Грађански лист, Преступ, Европа, Недељник, ТФТ.

Ауторка је серијала Театрологике који је посвећен истакнутим позоришним уметницима из региона, као и актуелног РТС серијала Метаморфозе о изузетним домаћим позоришним уметницима. Ауторка монографије Никита Миливојевић: Ја овде силазим и књига Театрологике 1 и 2.