Olivera Milošević, TEATROLOGIKE I, II

 

Biblioteka „Dramaturški spisi“
Urednik dr Miroslav Radonjić
Sterijino pozorje, Novi Sad 2022. – 150; 210 str.
ISBN 978-86-85145-82-7; ISBN 978-86-85145-85-8

TEATROLOGIKE I: Biljana Srbljanović, Oliver Frljić, Jernej Lorenci, Dino Mustafić, Mirjana Karanović, Ivana Sajko, Marko Mandić, Selma Spahić, Ivan Medenica, Ozren Grabarić, Maja Izetbegović, Aleksandar Popovski, Nina Violić, Ermin Bravo

TEATROLOGIKE II: Rade Šerbedžija, Nikola Ristanovski, Andraš Urban, Aljban Ukaj, Bobo Jelčić, Nikola Đuričko, Dragan Živadinov, Ksenija Marinković, Milena Zupančič, Svetozar Cvetković, Tena Štivičić, Ivica Buljan, Boris Liješević, Lenka Udovički, Polona Juh, Štefan Kegi, Igor Samobor, Tomas Ostermajer, Jan Fabr

Primarna vrednost Teatrologika Olivere Milošević jeste u tome što su uopšte napisane. Knjige su nastale kao pismeni zapis istoimene televizijske serije vrednih i inspirativnih intervjua koje je autorka vodila sa najznačajnijim pozorišnim glumcima, piscima, rediteljima i teatrolozima sa prostora nekadašnje Jugoslavije, pa su ne samo prvorazredni putokaz prema vrhuncima ove umetnosti nego i neizbrisiv trag kulturne arhive savremenog pozorišta ovog podneblja. Ova činjenica je izuzetno važna jer takvih tragova kod nas bez sumnje jako nedostaje. Pisano je, doduše, na ovim prostorima, ovde i onde, sporadično, o raznim ljudima, smerovima, događajima i pozorišnim kućama, ali ono što hronično nedostaje jeste sistematsko praćenje, beleženje i ukoričenje celokupne naše pozorišne delatnosti, danas i decenijama unazad. Čini se da je to nezamisliv pothvat, ali za ozbiljnu brigu o vlastitoj kulturi ključno je da svaki, ali baš svaki, značajan pozorišni umetnik i delatnik na brdovitom Balkanu, nezaobilazna predstava, važna teatarska kuća, mala ili velika i pozorišna epoha i njeni detalji, morali bi da imaju bar jednu knjigu o sebi. Tako je to mnogo gde u svetu, kod nas na žalost nije i zato je ova knjiga razgovora sa recentnim pozorišnim ljudima sa ovih prostora redak dragulj, koji oslikava živi teatarski i društveni prostor u kojem živimo. (…)

Bojan Munjin

O autorki

Olivera Milošević je novinarka i teatrolog, odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost Kulturnoumetničkog programa RTS-a.

Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i bila na postdiplomskim studijama sociologije kulture i pozorišta. Novinarsku karijeru započela je 1988. u Beogradskom programu RTS-a. Pozorište je oblast koju prati od početka karijere. Od 2000. je odgovorna urednica u Redakciji za kulturu Beogradskog i Jutarnjeg programa RTS. Od 2001. je urednica u Redakciji za kulturu i umetnost RTS-a. Punih 15 godina bila je autorka, urednica i voditeljka TV emisije Beokult i autorka rubrika o pozorištu u ovoj emisiji.

Autorka je, urednica i voditeljka Hronika Bitefa i brojnih emisija iz serijala TV Feljton – u kojima predstavlja rad značajnih pozorišnih stvaralaca. Od osnivanja je jedan od autora i urednika emisije Kulturni dnevnik. Od 1993. je član redakcije pozorišnih novina Ludus koji objavljuje Savez dramskih umetnika Srbije. Autorske tekstove i intervjue u oblasti pozorišta objavljuje u novinama, časopisima i nedeljnicima: Ludus, Scena, Teatron, NIN, Građanski list, Prestup, Evropa, Nedeljnik, TFT.

Autorka je serijala Teatrologike koji je posvećen istaknutim pozorišnim umetnicima iz regiona, kao i aktuelnog RTS serijala Metamorfoze o izuzetnim domaćim pozorišnim umetnicima. Autorka monografije Nikita Milivojević: Ja ovde silazim i knjiga Teatrologike 1 i 2.