POZIV IZDAVAČKIM KUĆAMA I AUTORIMA

STERIJINA NAGRADA
ZA TEATROLOGIJUJOVAN HRISTIĆ, 2023.

 

Radi podsticanja razvoja teatrologije i njene društvene i stručne afirmacije, Sterijino pozorje i časopis za pozorišnu umetnost „Scena” ustanovili su 1986. Sterijinu nagradu časopisa „Scena” za teatrologiju. Nagrada se do 2002. dodeljivala svake godine, kada je odlučeno da će se dodeljivati svake treće godine. Od tada nosi ime našeg istaknutog teatrologa Jovana Hristića.

Nagrada koja će se dodeliti 2023. razmatraće izdanja objavljena 2020, 2021. i 2022. godine. U konkurenciji su knjige autora iz svih oblasti teatroloških istraživanja koje su objavljene u Srbiji i autora koji pišu na srpskom jeziku.

Nagradu dodeljuje tročlani žiri koji imenuje Sterijino pozorje. Odluku o nagradi žiri će doneti tokom održavanja 68. Sterijinog pozorja 2023, a proglašenje i uručenje nagrade obaviće se na završnoj svečanosti Sterijinog pozorja.

Dela koja konkurišu za nagradu mogu dostaviti izdavačke kuće, društvene organizacije, institucije i pojedinci. Potrebno je poslati po četiri primerka svakog naslova na adresu: Sterijino pozorje (Sterijina nagrada za teatrologiju), Zmaj Jovina 22/I, 21000 Novi Sad. Rok za slanje je 31.3.2023. Broj naslova koji se prijavljuje na konkurs nije ograničen.

Autoru nagrađene knjige pripada Sterijina zlatna značka, diploma i novčani iznos. U broju „Scene” koji izlazi nakon Festivala, donosi se obrazloženje žirija o dodeli nagrade, odlomak iz nagrađene knjige ili intervju sa autorom i stručna recenzija.

 

Za Izdavačku delatnost Sterijinog pozorja,
Ruža Perunović
021/6612485
scena@pozorje.org.rs
casopis.scena@gmail.com