Kavez za ptice, tekst prispeo pod šifrom Vogelkop, dobitnik je nagrade na Konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2022/23. godinu. Naknadnim uvidom u razrešenje šifre utvrđeno je da je autor Nikola Stanišić, mladi dramski pisac iz Vršca.

Žiri u sastavu Dušan Petrović (predsednik), Jelena Kajgo i Nebojša Lapčević  odluku je doneo jednoglasno, a nagrada će biti uručena 29. marta na Dan Sterijinog pozorja. Žiri, takođe, ističe i preporučuje za inscenaciju i tekstove Aleksandra Novakovića  Nezadrživi uspon Blavora Š, Ane Vujadinović Osinjak, Gorana Labudovića Šarla Kada u toku vožnje zamenimo mesta i Ane Ogrizović Lilit na zemlji.

 

Nikola Stanišić je rođen u Vršcu 1996. godine.

Za dramu Suze Svetog Lavrentija dobio je nagradu „Slobodan Stojanović“ 2018. godine. Nagrađena drama je publikovana od strane Biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac naredne godine, a 2021. godine reditelj Saša Latinović je postavio na scenu Narodnog pozorišta „Sterija“. Naredne godine, predstava je otvorila festival „UPAD“ SKCNS Fabrika.

  1. godine objavio je svoje prvo prozno delo Uzurpatori za izdavačku kuću „Nova POETIKA“. Krajem godine, bajka Divljaštvo princa Oriona je ušla u antologiju Sovremeni avtorski bajki na regionalnom konkursu za savremenu bajku koji je organizovala izdavačka kuća „Feniks“ iz Skoplja.

Krajem 2022. godine, bio je jedan od izabranih dramaturga na radionici „Banat u Evropi“ koju je organizovalo Narodno pozorište „Mihaj Eminesku“ Temišvar, iz koje će nastati trojezična omnibus predstava aTMosfera u režiji Gavrila Pintea, gde je autor teksta Kameleoni na srpskom jeziku. Projekat je podržan od strane Evropske prestonice kulture – Temišvar 2023. Predstava se izvodi u tri evropska pozorišta: Narodno pozorište „Mihaj Eminesku“ Temišvar, Narodno pozorište Segedin i Narodno pozorište „Sterija“.

Trenutno je student druge godine dramaturgije na Akademiji umjetnosti Banja Luka.