Izaberite stranicu

Кавез за птице, текст приспео под шифром Vogelkop, добитник је награде на Конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2022/23. годину. Накнадним увидом у разрешење шифре утврђено је да је аутор Никола Станишић, млади драмски писац из Вршца.

Жири у саставу Душан Петровић (председник), Јелена Кајго и Небојша Лапчевић  одлуку је донео једногласно, а награда ће бити уручена 29. марта на Дан Стеријиног позорја. Жири, такође, истиче и препоручује за инсценацију и текстове Александра Новаковића  Незадрживи успон Блавора Ш, Ане Вујадиновић Осињак, Горана Лабудовића Шарла Када у току вожње заменимо места и Ане Огризовић Лилит на земљи.

 

Никола Станишић је рођен у Вршцу 1996. године.

За драму Сузе Светог Лаврентија добио је награду „Слободан Стојановић“ 2018. године. Награђена драма је публикована од стране Библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац наредне године, а 2021. године редитељ Саша Латиновић је поставио на сцену Народног позоришта „Стерија“. Наредне године, представа је отворила фестивал „УПАД“ СКЦНС Фабрика.

  1. године објавио је своје прво прозно дело Узурпатори за издавачку кућу „Нова ПОЕТИКА“. Крајем године, бајка Дивљаштво принца Ориона је ушла у антологију Современи авторски бајки на регионалном конкурсу за савремену бајку који је организовала издавачка кућа „Феникс“ из Скопља.

Крајем 2022. године, био је један од изабраних драматурга на радионици „Банат у Европи“ коју је организовало Народно позориште „Михај Еминеску“ Темишвар, из које ће настати тројезична омнибус представа аТМосфера у режији Гаврила Пинтеа, где је аутор текста Камелеони на српском језику. Пројекат је подржан од стране Европске престонице културе – Темишвар 2023. Представа се изводи у три европска позоришта: Народно позориште „Михај Еминеску“ Темишвар, Народно позориште Сегедин и Народно позориште „Стерија“.

Тренутно је студент друге године драматургије на Академији умјетности Бања Лука.