SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

 

Ostvarenje Mali ratovi i kabine Zare, pristiglo pod šifrom onthefloor, jednoglasnom odlukom Žirija proglašeno je najboljim na Konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2021/22. godinu. Naknadnim uvidom u razrešenje šifre utvrđeno je da je autor nagrađenog teksta Vida Davidović.

Žiri koji je radio u sastavu Spasoje Ž. Milovanović (predsednik), Mirko Demić i Dušan Petrović ističe i preporučuje i sledeće tekstove: Prasetina na 178 načina (šifra: 2808), Jovanovići (šifra: Domaće), Hleba i cevi (šifra: Garibaldijeva 7) i Nezaboravak, potočnica, zmijske oči (šifra: šipurak).

Vida Davidović rođena je 1998. godine u Istočnom Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjoj Luci (Gimnazija Banjaluka). Osnovne studije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti, smer dramaturgija. Studentkinja je master studija na Fakultetu dramskih umetnosti, smer Teorija dramskih umetnosti i medija.

Pisala je nekoliko predstava za decu za Pozorište lutaka „Pinokio“ (Mačke zaslužuju poklon, Avanture Tila Vragolana), radila je adaptaciju „Sna letnje noći“ za opersko izvođenje (Festival Operosa), asistirala je na tekstu S druge strane jastuka (Pozorište na Terazijama) i radila adaptaciju Don Žuana u režiji Marka Misirače povodom otvaranja pozorišta Teatrijum. Njen komad Bruklin i mačke u kontejnerima u režiji Andreje Kargačin zatvorio je FIST– 16. festival internacionalnog studentskog teatra sa premijerom u BITEF Teatru. Autorka je drame Proslave koja je izvođena u sklopu omnibusa Banjaluka u režiji Nikole Bundala (Gradsko pozorište Jazavac, autori: Tanja Šljivar/Armina Galijaš, Željko Stjepanović, Nikola Pejaković, Lana Bastašić, Vida Davidović, Radmila Smiljanić). Autorka je komada Jedan pošten čovek u režiji Snežane Trišić (Kraljevačko pozorište).

Autorka je dramatizacije Na rubu pameti/Pijana noć 1918. po motivima dela Miroslava Krleže i Ive i Tene Štivičić u režiji Marka Misirače (Knjaževsko-srpski teatar).

Kao dramaturškinja radila je projektima So na rane Tee Matanović u režiji Rastislava Ćopića (FIST), Onaj koji govori da, onaj koji govori ne u režiji Nikole Bundala (Fakultet dramskih umetnosti), Banjaluka, Na rubi pameti/Pijana noć 1918….

Scenaristkinja je filma Matura u režiji Gvozdena Ilića koji je dobio specijalnu nagradu na Festivalu kvir filma Merlinka i scenaristkinja je filma Rebra u režiji Gvozdena Ilića.