Izaberite stranicu

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

Остварење Мали ратови и кабине Заре, пристигло под шифром onthefloor, једногласном одлуком Жирија проглашено је најбољим на Конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2021/22. годину. Накнадним увидом у разрешење шифре утврђено је да је аутор награђеног текста Вида Давидовић.

Жири који је радио у саставу Спасоје Ж. Миловановић (председник), Мирко Демић и Душан Петровић истиче и препоручује и следеће текстове: Прасетина на 178 начина (шифра: 2808), Јовановићи (шифра: Домаће), Хлеба и цеви (шифра: Гарибалдијева 7) и Незаборавак, поточница, змијске очи (шифра: шипурак).

Вида Давидовић рођена је 1998. године у Источном Сарајеву. Основну и средњу школу завршила је у Бањој Луци (Гимназија Бањалука). Основне студије завршила је на Факултету драмских уметности, смер драматургија.  Студенткиња је мастер студија на Факултету драмских уметности, смер Теорија драмских уметности и медија.

Писала је неколико представа за децу за Позориште лутака „Пинокио“ (Мачке заслужују поклон, Авантуре Тила Враголана), радила је адаптацију „Сна летње ноћи“ за оперско извођење (Фестивал Опероса), асистирала је на тексту С друге стране јастука (Позориште на Теразијама) и радила адаптацију Дон Жуана у режији Марка Мисираче поводом отварања позоришта Театријум. Њен комад Бруклин и мачке у контејнерима у режији Андреје Каргачин затворио је ФИСТ– 16. фестивал интернационалног студентског театра са премијером у БИТЕФ Театру. Ауторка је драме Прославе која је извођена у склопу омнибуса Бањалука у режији Николе Бундала (Градско позориште Јазавац, аутори: Тања Шљивар/Армина Галијаш, Жељко Стјепановић, Никола Пејаковић, Лана Басташић, Вида Давидовић, Радмила Смиљанић). Ауторка је комада Један поштен човек у режији Снежане Тришић (Краљевачко позориште).

Ауторка је драматизације На рубу памети/Пијана ноћ 1918. по мотивима дела Мирослава Крлеже и Иве и Тене Штивичић у режији Марка Мисираче (Књажевско-српски театар).

Као драматуршкиња радила је пројектима Со на ране Тее Матановић у режији Растислава Ћопића (ФИСТ), Онај који говори да, онај који говори не у режији Николе Бундала (Факултет драмских уметности), Бањалука, На руби памети/Пијана ноћ 1918….

Сценаристкиња је филма Матура у режији Гвоздена Илића који је добио специјалну награду на Фестивалу квир филма Мерлинка и сценаристкиња је филма Ребра у режији Гвоздена Илића.