Miodrag Đukić – SEĆANJA
priredila Snežana Kutrički

Novi Sad, Sterijino pozorje; Beograd, Udruženje dramskih pisaca Srbije, 2014. – 136 str. – ISBN 978-86-85145-35-3

(…) Miodrag Đukić bio je čovek (dobrodošlih) krajnosti. Bio je republikanac koji je iskazivao višak smisla i za monarhiste, ateista koji je suvereno tumačio vekovečite biblijske teme, grubijan koji se, očas, pretvarao u čoveka golubijeg srca, sportista koji se za kafanskim stolom osećao isto tako dobro kao u areni, sabesednik koji je, imenujući sve naše griže i muke, imao stanovište koje izgrađuje i umudruje čoveka. U jednoj stvari je, pak, bio neuskolebiv – bio je odan prijatelj koji je držao do gesta prijateljstva, iskazujući ga u svakoj prilici. U njemu, njegovom vaspitanju, životnom i intelektualnom stavu prepoznavao sam verodostojnost starodrevne izreke da se drvo na drvo naslanja, a čovek na čoveka. U druženju s njim uverio sam se da je prijateljstvo sastavni deo zemaljskog spokoja i zemaljske sreće, da kultura nije zamena nego ključ života, da ona cveta i raste samo iz života i da je, u najlepšem smislu, ogledalo u kojem se odražava svest, verovanje i tradicija jednog naroda. Naše prijateljstvo nije bilo cvet jednog trenutka, niti plod jednog vremena.

Bio je dramski pisac izuzetno zanimljivog opusa koji je meri svog dramskog dara, za državne službe, pristupao s merom retke (ali podrazumevajuće) distance, ministar kulture kojega je volela Srbija, gotovo očinski nadnet nad višebojnim krajolicima srpske kulture, nacionalni čovek uveren da se, u zemlji kao što je naša, mora iznaći mera istinskog saodnosa između nacionalnog i opštegrađanskog patriotizma. (…) Selimir Radulović

Miodrag Đukić je rođen 1938. u Prokuplju. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je dugogodišnji predsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Bio je ministar za kulturu Srbije, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, direktor izdavačke kuće „Prosveta“, a dugo godina i direktor Muzeja pozorišne umetnosti. Društvenim, kulturnim i političkim angažmanom dao je veliki doprinos u izgradnji kulturnog identiteta Srbije. Kao istaknuta ličnost u kulturno-prosvetnom životu obavljao je niz važnih društvenih funkcija. Autor je velikog broja dramskih dela, od kojih su mnoga i izvedena, počev od komada Strip-tiz kod DŽakera u Akademskom pozorištu „Branko Krsmanović“, 1968. Drama Potraživanje u motelu nagrađena je na konkursu Narodnog pozorišta, gde je premijerno izvedena 1971. Jedna od njegovih najpoznatijih drama Aleksandar izvedena je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, zatim Kiseonik u pozorištima u Zrenjaninu i Nišu, a Krtičnjak u Narodnom pozorištu u Beogradu. Đukićeve drame izvođene su i na Radio Beogradu, a veći broj komada objavljen je u časopisu Teatron, kao i u književnoj ediciji „Savremena srpska drama“. Umro je u Beogradu, 2010. godine.