Izaberite stranicu

Овогодишње 67. Стеријино позорје свечаном беседом отвориће академик Миодраг Табачки. Табачки је петоструки добитник Стеријине награде, четири за сценографију (1982, 1996, 1998. и 1999), као и Награде за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе 2009. године.

О Стеријиним наградама ће одлучивати Жири у саставу Слободан Скерлић, редитељ (председник), Милена Павловић, глумица, Слободан Унковски, редитељ, Петар Михајловић, драмски писац и Зоран Максимовић, театролог. Водитељи Округлог стола су Исидора Поповић, театролошкиња и Влатко Илић, редитељ.

Поред петнаест представа у различитим селекцијама публика 67. Стеријиног позорја имаће прилику да погледа и низ пратећих програма. Ове године у прологу фестивала у Сценској лабораторији ФТН предавање ће одржати Слободан Унковски (Чему уметност служи данас?). Првог дана Фестивала биће отворена 17. изложба позоришног плаката и графичког обликовања која је тријеналног карактера. Биће уприличена и изложба дечјих ликовних радова „Сцена, маска, костим, лутка“, те изложба позоришне фотографије Срђана Пабла Дорошког. Својим пројектом „Милева“ новосадској публици представиће се COLECTIVO HOMÓNIMO из Чилеа.

Одсек за уметност и дизајн, Департман за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, дугогодишњи сарадник Стеријиног позорја, припремио је и изложбу костима студената мастер студија (Шок коридор) и пројекат „Доколица“, уметнички рад студената треће године сценске архитектуре, технике и дизајна.

После двогодишње паузе, услед епидемије короне, поново ће се окупити студенти позоришних високошколских установа у оквиру Позорја младих. Свој простор на Фестивалу имаће и студенти драматургије Академије уметности у Новом Саду јавним читањем њихових драмских остварења.