Izaberite stranicu

НОВА СЛОВАЧКА ДРАМА
Приредила: Владислава Фекете
Превела са словачког: Зденка Валент Белић 

Библиотека „Антологије“
Уредник др Зоран Ђерић
Стеријино пoзорје, Нови Сад 2018. – 300 стр. – ISBN 978-86-85145-60-5

Антологија Нова словачка драма је избор најрелевантнијих драмских писаца који иду у ред најигранијих али и најнаграђиванијих писаца у Словачкој. Ово је и први избор савремене словачке драме преведене на српски језик, која у новије време скреће пажњу тематским оквирима, али и формом, структуром и драмском вештином.

По чему је посебна савремена словачка драма? Пре свега по блиској вези између друштвених кретања и сценских реализација, по потреби да се прикаже „сломљено време“ које на сцену доводи занимљиве ликове и проницљиву анализу. У последњих десет година доста тога се променило на пољу нове словачке драме. Стари модел изгубио је драж али и тежину, а нови је, интензивно, уз сву медијску пажњу, почео да отвара „Пандорине кутије“ савременог друштва и  да артикулисано коментарише прошлост која је утицала на формирање свести и хуманизма савременог човека. Нова драма изборила се за пристојно место у позориштима Словачке – у овом тренутку више од половине укупне продукције је у њеном окриљу.

(…) Аутори чије драме представљамо у сваком погледу заслужују пажњу с обзиром на њихов знатно богатији опус. Вилијам Климачек је не само врсни драмски писац, и један од најактивнијих, него и редитељ, глумац и управник сопственог независног позоришта „ГУнаГУ“ (GUnaGU), једног од покретачких независних театара у Словачкој; Додо Гомбар је редитељ и драматург; Јана Јурањова је саоснивач феминистичког покрета у Словачкој; Петер ПавлацВалерија Шулцова и Роман Олекшак су ТВ сценаристи, драматурзи и позоришни редитељи; Владислава Фекете је управница Позоришног института у Братислави и директорица Фестивала савремене словачке и светске драме „Nová dráma/New Drama“; Петер Шерхауфер је саоснивач првог словачког позоришта које са бави ЛГБТ тематиком; најмлађи међу њима Самуел Ховањец је студент Академије перформативних уметности (VŠMU) у Братислави, добитник je више награда за своје рано драмско дело, а 2017. je основао независно позориште.

(Владислава Фекете, из уводног текста „Савремена словачка драма”)