Izaberite stranicu

Виолета Голдман 
ВИЗУАЛНО МИШЉЕЊЕ У КРЕАТИВНОМ ПРОЦЕСУ ГЛУМЦА 

Библиотека „Експозиција“, књига 5 
Уредник др Зоран Ђерић 
Стеријино пoзорје, Нови Сад 2021. – стр. 295 – ISBN 978-86-85145-80-3 

 

Књига је опсежна и јединствена анализа принципа визуалног мишљења у креативном процесу глумца и представља драгоцен допринос разумевању визуализације код уметника као прва научна анализа визуалног мишљења у процесу настајања улога. Овај рад је драгоцено проширење увида о самој природи креативног поступка у уметности те указује на путеве унапређења глумачких метода и техника кроз специфичне интервенције засноване на стимулацији визуалног мишљења. Рад обједињује филозофска, психолошка и театролошка знања о повезаности визуалног мишљења и имагинације. Компаративна анализа открива значајне педагошке импликације с обзиром на то да је визуално мишљење у креативном процесу глумца значајна и недовољно обрађена тема у досадашњим теоријским и емпиријским студијама. Резултати експерименталног истраживања и анализе отварају нови пут глумачком истраживању путем визуалне стимулације, уз могућност развоја техника које се могу применити у њиховом креативном процесу. Истраживање др Виолете Голдман открива висок степен иновативности у оквиру разумевања феномена визуализације, а научни допринос овог рада је неспоран као и његови исходи.

Проф. др Ирена Ристић

 

О ауторки

Др Виолета Голдман је глумица и психодрамскa психотерапеуткиња (европски сертификат – ЕАР). Дипломирала је глуму на Академији уметности у Новом Саду где је радила као асистенткиња на предмету Глума. Стручно се усавршавала у Њујорку (Michael Chekhov Acting Studio), Принстону (American College of Orgonomy) и Чикагу (Columbia College Chicago). Магистрирала је на Факултету драмских уметности у групи за Филм и медије тезом „Психолошки гест у техници глуме Михаила Чехова и технике рада на оклопу Вилхелма Рајха“. Докторирала је на ФДУ дисертацијом „Принципи визуалног мишљења у креативном процесу извођачких уметника“.

Едукацију за психодрамску психотерапеуткињу завршила је на Институту за психодраму у Београду, под окриљем Европске асоцијације за психотерапију у Бечу (European Association of Psychotherapy, Vienna). У области психотерапије стручно се усавршавала на семинарима и конференцијама широм света (Америка, Енглеска, Немачка, Италија, Словенија, Хрватска). Такође је на завршној години студија Психологије на FMК-у у Београду.

Научна интересовања праћена су континуираним уметничким радом. Активна је у оквиру позоришних и филмских пројеката. Играла је у позориштима: СНП Нови Сад, Атеље 212, Битеф и Мадленијанум. Њена представа Persian Black играла је на фестивалу монодрама у Енглеској (SOLO Festival London, 2013). Ауторка је документарног филма Гадан сапун, који је приказан на фестивалима у Америци, Немачкој, Енглеској и који је добио златну медаљу за фотографију на Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма 2015.