Milivoje Mlađenović

Rođen u Bijeljini, BIH, 1959. Uporedo se bavi pozorišnom praksom (dvanaest godina upravnik Narodnog pozorišta Sombor, sedam godina upravnik Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, tri godine direktor Sterijinog pozorja, tri godine umetnički savetnik Narodnog pozorišta „Sterija“ Vršac), selektor je i član žirija najuglednijih pozorišnih festivala, bavi se pedagoškim (redovni profesor na Pedagoškom fakultetu u Somboru za predmete Scenska umetnost, Uvod u pozorišnu umetnost itd.) i naučno-istraživačkim radom u oblasti književnosti (doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu) i teatrologijom.

U Šabačkom pozorištu izvedena mu je komedija Rable/Vrlina/Greh u režiji Vladimira Lazića, u Narodnom pozorištu Sombor drama Maestro o slikaru Milanu Konjoviću u režiji Milana Neškovića i Mrazović didaktička antidrama u sopstvenoj režiji, u Pozorištu mladih u Novom Sadu Kad sam bio garav u režiji Stevana Bodrože, a u Gradskom pozorištu „Semberija” u Bijeljini Komedija ometena u razvoju u režiji Dušana Tuzlančića.

Napisao je i desetak dramskih dela za decu koja se izvode na pozorišnim scenama Sombora, Zrenjanina, Zaječara, Kruševca, Niša, Kraljeva, Užica, Vršca, Banjaluke, Zenice.

Autor je studija Scenske bajke Aleksandra Popovića, Odlike dramske bajke, U zamku zamki. Dramski potencijal poezije i proze za decu, Intertekstualna pletisanka. Konstitucija dramskog lika Laze Kostića. Objavio je i dve knjige pozorišnih komada za decu, knjigu aforizama, knjigu pozorišnih putopisa, drame Skandalozna komedija, Gorocvet 2012, Maestro, priredio brojne publikacije itd.