Izaberite stranicu

Mиливоје Mлађеновић

Рођен у Бијељини, БИХ, 1959. Упоредо се бави позоришном праксом (дванаест година управник Народног позоришта Сомбор, седам година управник Српског народног позоришта Нови Сад, три године директор Стеријиног позорја, три године уметнички саветник Народног позоришта „Стерија“ Вршац), селектор је и члан жирија најугледнијих позоришних фестивала, бави се педагошким (ванредни професор на Педагошком факултету у Сомбору за предмете Сценска уметност, Увод у позоришну уметност итд.) и научно-истраживачким радом у области књижевности (докторирао на Филолошком факултету у Београду) и театрологијом.

У Шабачком позоришту изведена му је комедија Рабле/Врлина/Грех у режији Владимира Лазића, у Народном позоришту Сомбор драма Маестро о сликару Милану Коњовићу у режији Милана Нешковића и Мразовић дидактичка антидрама у сопственој режији, у Позоришту младих у Новом Саду Кад сам био гарав у режији Стевана Бодроже, а у Градском позоришту „Семберија” у Бијељини Комедија ометена у развоју у режији Душана Тузланчића.

Написао је и десетак драмских  дела  за децу која се изводе на позоришним сценама Сомбора, Зрењанина, Зајечара, Крушевца, Ниша, Краљева, Ужица, Вршца, Бањалуке, Зенице.

Аутор је студија Сценске бајке Александра Поповића, Одлике драмске бајке, У замку замки. Драмски потенцијал поезије и прозе за децу, Интертекстуална плетисанка. Конституција драмског лика Лазе Костића. Објавио је и две књиге позоришних комада за децу, књигу афоризама, књигу позоришних путописа, драме Скандалозна комедија, Гороцвет 2012, Маестро, приредио бројне публикације итд.