Izaberite stranicu

Марија Меденица 
НЕОДУСТАЈАЊЕ

Библиотека Експозиције
Уредница др Ружа Перуновић
Стеријино позорје, Нови Сад, 2024. ‒ стр.232 ‒ ISBN 978-86-85145-93-3

Књига Неодустајање је заокружени отисак уметничког искуства Марије Меденице. Књига је настала око уметничког докторског пројекта чија је основа монодрама Неодустајање и записа насталих током припреме и непосредно након завршетка рада на представи. Неодустајање је и много више од тога. То је истовремено збир различитих искуства Марије Меденице као глумице, затим опис глумачког пута савремене глумице и на крају и можда најважније евалуација пређеног пута (…)

(…) Ова књига биће корисна за глумце професионалце и аматере зато што даје прецизан списак поступака глумачког система Марије Меденице у коме се пажња поклања начину на који се креира улога, односу глумаца спрам свог тела и гласа као инструмента и начин на који се тај инструмент негује путем адекватног загревања за сваку представу. Нама, који се са глумом сусрећемо пре свега тако што идемо у позориште, ова књига је такође необично драгоцена јер нам отвара могућност да дубље и темељније сагледамо суштину глуме у савременом свету у коме је ипак и пре свега важно трајати са смислом. То је у ствари највећи успех глумице и сада доктора уметности Марије Меденице.

Др Марина Миливојевић Мађарев
Академија уметности Нови Сад

О АУТОРКИ

Марија Меденица рођена је у Београду 23. јула 1981. Након завршене гимназије у Обреновцу и три године студија на групи за Српску књижевност и језик на Филолошком факултету у Београду, уписала је глуму на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Бориса Исаковића. Од маја 2008. запослена је у Српском народном позоришту, али је играла и у представама других позоришта, као и на филму. Петнаест година је водила драмски студио „Ћоше“ у Обреновцу, где се, осим педагошким радом, бавила и режијом. Докторирала  на АУНС 2022. године.