Izaberite stranicu

Миливоје Млађеновић изабран је за селектора 68. Стеријиног позорја, одлучено је на седници Управног одбора наше институције 19. јула текуће године.

Млађеновић (Бијељина, БиХ, 1959) упоредо се бави позоришном праксом (дванаест година управник Народног позоришта Сомбор, седам година управник Српског народног позоришта Нови Сад, три године директор Стеријиног позорја, три године уметнички саветник Народног позоришта „Стерија“ Вршац), педагошким радом (ванредни професор на Педагошком факултету у Сомбору за предмете Сценска уметност, Увод у позоришну уметност и др.) и научно-истраживачким и театролошким радом (докторирао на Филолошком факултету Београд) у области књижевности и, посебно, драмске књижевности за децу.

У Шабачком позоришту изведена му је комедија Рабле/Врлина/Грех у режији Владимира Лазића, а у Народном позоришту Сомбор драма Маестро о сликару Милану Коњовићу у режији Милана Нешковића. У новооснованом Градском позоришту „Семберија“ Бијељина изводе се његове драме Комедија ометена у развоју и Голубија времена. Аутор је десетак драмских комада за децу који се изводе на позоришним сценама Сомбора, Зрењанина, Зајечара, Крушевца, Ниша, Краљева, Ужица, Вршца, Бањалуке, Зенице. Аутор студија Сценске бајке Александра Поповића, Одлике драмске бајке и У замку замки. Драмски потенцијал поезије и прозе за децу. Објавио је и две књиге позоришних комада за децу, књигу афоризама, књигу позоришних путописа, драме Скандалозна комедија, Гороцвет 2012, Маестро итд.

Селектор је Фестивала Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ Пожаревац, а био је селектор и других значајних позоришних манифестација (Дани Зорана Радмиловића Зајечар, Фестивал позоришне класике Вршац, Фестивал позоришта Србије „Јоаким Вујић“, Фестивал првоизведених представа Алексинац), као и члан жирија најугледнијих позоришних фестивала у земљи и иностранству (Стеријино позорје, Теден словенске драме итд.).

Добитник признања „Никола Петровић Пеца“ за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији (1996), Златне значке КПЗ Србије (1991), Октобарске награде Града Сомбора (2017) итд.

Живи у Сомбору.