Izaberite stranicu

Даринка Дара Чаленић (1934-2021)

Даринка Дара Чаленић, рођена је 18. јула 1934. у Новом Саду, где је завршила основну школу, гимназију и Средњу глумачку школу при Српском народном позоришту. 1949. године добија први ангажман у Народном позоришту у Краљеву, затим прелази у позоришта у Ужицу и Сомбору, а 1954. постаје чланица Српског народног позоришта у Новом Саду. 1960, прелази у Савремено позориште у Београду, а 1964. у Југословенско драмско позориште. Године 1974. одлази у слободне уметнике.

На сцени је одиграла преко 40 главних улога међу којима су Пук, Хермија (Сан летње ноћи), Изабела (Хајде да се играмо), Лизи (Блудница достојна поштовања), Алисон (Осврни се у гневу), Петруњела (Дундо Мароје), Анжела (Иза затворених врата), Бобочка (Филип Латиновић), Финеја (Мудра глупача), госпођа Шампињон (Силом муж), Емили Дикинсон (Лепотица Амхерста), Лизистрата (Лизистрата), Коломбина (Маскерата), Изота (Савонарола и његови пријатељи).

На телевизији је учествовала у многим драмским емисијама, бројним серијама, забавном и

дечјем програму. На филму је одиграла велики број улога (Кад будем мртав и бео, Госпођа министарка, Рафал у небо, Мачак под шлемом, Сирома сам, ал’ сам бесан, Ветар је стао пред зору, Чувар плаже у зимском периоду, Силом отац, Пут око света…).

Добитница је награде за глумачко остварење на Стеријином позорју 1965. године (Изота у Савонароли и његовим пријатељима). 2006. награђена је златном плакетом и дипломом Стеријиног позорја „заизузетну глумачку личност и помоћ младима“.

Године 1975. добила је награду Авала филма за најбољу дебитантску улогу у филму „Поп Ћира и поп Спира“.