Izaberite stranicu

Именована селекторка 69. Стеријиног позорја

Др Ана Тасић, театролошкиња и позоришна критичарка, на седници Управног одбора Стеријиног позорја, одржаној 30. августа текуће године, именована је за селекторку 69. Позорја (26. мај – 3. јун 2024).

Др Ана Тасић завршила је основне студије на Факултету драмских уметности у Београду 2002. године (Одсек за позоришну и радио продукцију). Магистрирала је 2008. у области театрологије, са темом Третман тела/телесности у новој бруталистичкој драми и позоришту, на Факултету драмских уметности у Београду. Одбранила је докторску дисертацију Утицај и употреба електронских медија у постдрамском позоришту 2012, на Факултету драмских уметности у Београду, на Одсеку за театрологију.

Била је селекторка многобројних позоришних фестивала, националних и интернационалних: Дани комедије у Јагодини (2007-2012, 2016-2018), Фестивал професионалних позоришта Војводине (2011-2012), Шоукејс програм на Битефу (2008), Стеријино позорје, програм националне драме (2010), Бијенале црногорског театра у Подгорици (2012-2014), Фестивал МЕСС у Сарајеву, програм босанскохерцеговачке драме (2022).

Била је и чланица стручних жирија и комисија у институцијама у Србији и иностранству (Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу града Београда, Стеријино позорје, Битеф, Инфант, Фестивал кореографских минијатура, награда „Љубинка Бобић”, награда „Раша Плаовић”,  Которски фестивал позоришта за дјецу, Театар фест у Бања Луци итд). Учествовала је у низу националних и интернационалних трибина, радионица, симпозијума и конференција из области театрологије (Београд, Нови Сад, Подгорица, Братислава, Лондон, Москва, Абериствит, Кембриџ, Линколн, Крајова итд.). Као стипендисткиња Министарства науке Републике Србије допринела је истраживачком раду у научним пројектима „Уметност и медији у функцији европских интеграција” и  „Идентитет и сећање: транскултурални текстови драмских уметности и медија (Србија 1989-2015)“. Објавила је бројне студије из области позоришног стваралаштва у стручним националним и интернационалним часописима (Театрон, Сцена, ТФТ, Култура, Гест, Зборник радова Факултета драмских уметности, Зборник Матице српске за сценске уметности и музику, Монографија Позоришта на Теразијама, Монографија Малог позоришта Душко Радовић, Код 21, Unpack the Arts (Копенхаген), Szinhaz (Будимпешта) итд). На студијска путовања ишла је у Лондон, Единбург, Абериствит, Беч, Праг, Москву, Берлин, Стокхолм, Копенхаген, Братиславу, Ремс, Келн, Клуж.

Објавила је три књиге, од којих су две књиге театролошких студија: Отворене ране (тело у необруталистичкој драми и позоришту) (Институт за позориште, филм, радио и телевизију, 2009) и Дигитални двојници (Позориште у екранском свету) (Стеријино позорје, 2015), и збирку позоришних критика Трагови позоришне бесмртности (Стеријино позорје, 2022).

Од 2005. је стална позоришна критичарка дневног листа Политика.

Од 2017. је уредница у редакцији Културно-уметничког програма Радио телевизије Србије.

Од 2022. је доценткиња на Факултету савремених уметности у Београду, на предметима историје и теорије позоришта.

Добитница је Стеријине награде за позоришну критику (2015) и награде „Нико Гароне“ за посебно ангажовање и посвећеност у области културе (2016).