Izaberite stranicu

У дугим данима изолације због коронавируса поново се показало да је „књига најбољи човеков пријатељ“. Зналци и љубитељи позоришне литературе имали су тих дана довољно времена да уз наслове из богате домаће театролошке продукције забораве мучне околности и да се препусте авантури читања. У години тријеналног избора књиге којој ће припасти престижна Стеријина награда за театрологију „Јован Христић“, без обзира на ванредне околности, пријављен је 41 наслов аутора из свих области театролошких истраживања које су објављене у Србији и аутора који пишу на српском језику. Неке од ових наслова представићемо у три овогодишња термина Дана књиге.

Издавачки центар Стеријиног позорја за ову прилику издваја два нова наслова из својих едиција „Драматуршки списи“ и „Синтезе“: Снежана Кесић у студији Јован Христић, драмски писац и теоретичар, темељно и свеобухватно анализира драмe Чисте руке, Орест, Савонарола и његови пријатељи, Седморица: како бисмо их данас читали и Тераса, испитујући Христићев литерарно-драматуршки приступ у одређивању тематско-мотивских одредница, жанровских и стилских особености, језичког израза, карактеризације ликова. Јасна Новаков Сибиновић у књизи Политичко позориште Оливера Фрљића: Од емпатије до симпатије даје научни допринос у разумевању сценске поетике једног од најзначајнијих европских позоришних уметника, али осветљава и концепт политичности у савременомтеатру. Зборник радова Српска драмска баштина на маргинама сцене (ур. Снежана Савкић), публикује текстове посвећене статусу српске романтичарске драме, позоришном потенцијалу Јоакима Вујића, историјским драмама Лазе Костића, маргинализацији статуса Трифковићеве комедиографије, заборављеном позоришном свету Драгослава Ненадића, Петра Петровића Пеције, Живојина Бате Вукадиновића… Часопис Сцена у свесци 3/2020. доноси нове теме у оквиру својих сталних рубрика.

Из издавачке продукције Српског народног позоришта издвојена су три наслова: монографије Радуле Бошковић – Уметност плаката – Српско народно позориште (1981–2019), уредника Владимира Митровића, о вишедеценијском трајању једног ауторског потписа на плакатима Српског народног позоришта и Љубослав Мајера редитељ, аутора Александра Милосављевића. Ту је и Смедерево 1941 – драма Ане Ђорђевић уз текст А. Милосављевића о трагедији која се догодила 5. јуна 1941, када је у експлозији 430 вагона оружја и муниције у Смедеревској тврђави погинуло више хиљада људи, међу којима и 17 чланова ансамбла СНП-а. Књига прати истоимену представу СНП-а коју ћемо гледати у такмичарској селекцији овогодишњег Позорја.

Модератор Дана књиге је Александар Милосављевић.