Izaberite stranicu

21. JUGOSLOVENSKE POZORIŠNE IGRE
15. – 24. april 1976.

Jovan Sterija Popović

ŽENIDBA I UDADBA

režija Dejan Mijač
Narodno pozorište, Sombor

Brak iz računa: žena vredi onoliko koliko donosi u miraz, muž – koliko poseduje. Kupoprodaja. Naizgled: bezazlen povod za komediju. Ovde je „naivno“-primarni materijal za pravljenje komičnog.

Pa ipak, kada iz mraka na svetlo pozornice izmile otrcane spodobe prošlosti i kada ne stresajući prah zaigraju svoj besmisleni bračni ritual – čini se da mi, današnji, obezbeđeni distancom, možemo u tome naslutiti onaj neiskazani vapaj za nečim nedosegnutim, a ljudskim. Mi možemo pročitati šta znači groteskni pokret zagrljaja u prazno. Jer, Sterija sa tužnim osmehom priča nama o nasušnoj potrebi za idealima, o laži tih ideala, o kiču kao najsjajnijem izrazu te laži, o braku kao kiču – priča nama o nama samima.

Verujem da ima šta da nam kaže.

Dejan MIJAČ

…Predstava Ženidbe i udadbe naseljena je glumcima koji su disciplinovano i stvaralački odgovorno dopustili da budu „režirani“, što je bio neophodan uslov da reditelj u gledalište prebaci svoju sugestiju o odljuđenoj sili društvene konvencionalnosti… Jasno je da izvođači svesno odustaju od mnogo postupaka koji bi i likove i situaciju učinili dopadljivima, tako da glumce, po našem mišljenju, pre treba hvaliti nego kuditi zbog nedostatka humorističke sočnosti…

Slobodan SELENIĆ