Mиливоје Mлађеновић

Којчиновац код Бијељине, Босна и Херцеговина 1959.

Дипломирао на Филолошком факултету, 1982. године, група за југославенске књижевности и српскохрватски језик – смјер књижевно-публицистички. Магистарску тезу под насловом „Књижевни праузори у драмама за децу Александра Поповића“ одбранио на Учитељском факултету у Сомбору 2002. Докторирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду с тезом „Преобликовање модела бајке у српској драмској књижевности за децу“ (2007).

Радио новинарске послове (од 1982. до 1989.), био директор Народног позоришта у Сомбору (од 1989. до 2000. године), потом уредник позоришних издања у овом позоришту (од 2000. до 2002. године). За асистента за предмете Сценска уметност и Драмски и рецитаторски течај на Учитељском факултету Сомбор изабран 2003. године. Исте године именован за управника Српског народног позоришта у Новом Саду. Директор установе Стеријино позорје био је од 2009. до 2012 године.

Осим научних радова из области методике наставе књижевности, пише и објављује позоришну и књижевну критику, есеје, репортаже, сценарије телевизијских емисија, уредник је бројних специјализираних позоришних емисија, писац афоризама, казалишних комада за дјецу, путописац. Аутор је књига „Баш челик и друге за позорницу удешене бајке“, „Змајеве дечје игре“, Нови Сад, 1997., „Путописи из позоришта“, Спектарбоок, Сомбор, 1997., „Зез-рез“(афоризми), Информативни центар, Сомбор, 1992., „Сценске бајке Александра Поповића“ (студија), Позоришни музеј Војводине, Нови Сад, 2005, „Чудне звери на провери“ Мултимедиа интернатионал сервице Нови Сад и „Змајеве дечје игре“ Нови Сад (2007), „Одлике драмске бајке“ (студија), Стеријино позорје -Позоришни музеј Војводине, Нови Сад (2009), „Скандалозна комедија“ (каренвалска ретро-визија у једанаест а можда и дванаест слика), Бибилотека „Светозар Марковић“ и Фондација „Зоран Радмиловић“, Зајечар, 2010.

За изузетан допринос развоју позоришне умјетности у Србији, добитник је награде „Никола Петровић Пеца“ за 1996. годину. Златна повеља „Лаза Костић“ за најбољу новинску репортажу додијељена му је на Међународном фестивалу репортаже „Интерфер”, 1997. године, а друга награда за позоришни есеј на позоришном фестивалу „Дани Миливоја Живановића“ у Пожаревцу, 2002. године. Оснивач је позоришне манифестације „Позоришни маратон“ који се сваке године у јуну одржава у Народном позоришту у Сомбору.