Izaberite stranicu

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

Уз седам представа у такмичарској конкуренцији (Смедерево 1941. и Ко је убио Џенис Џоплин? Српског народног позоришта, Лепа Брена проџект и Кретање Битеф театра, Semper idem Народног позориште Сомбор, Радничка хроника Народног позоришта Суботица и Густав је крив за све суботичког позоришта „Деже Костолањи“)  гледаоци 65. Стеријиног позорја моћи ће да виде и читав низ пратећих програма. У оквиру Међународне селекције „Кругови“ Загребачко казалиште младих извешће представу Ајхман у Јерусалиму, а Сарајевски ратни театар САРТР своје остварење Једваносимсобоакаломистобо. Представа  Сјећаш ли се Доли Бел Камерног театра 55 из Сарајева биће одиграна у част награђених. Ове године новина је off програм „Друга сцена“ замишљен као презентација алтернативних видова позоришног израза младих стваралаца. Повратак Српског народног позоришта и копродукција лазаревачког Пулс театра и трупе „Три гроша“ Нико и ништа чине садржај „Друге сцене“.

Међу пратећим програмима су и две изложбе – 16. међународни тријенале „Позориште у фотографској уметности“, те традиционална изложба дечјих радова „Сцена, маска, костим, лутка“ у организацији Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, као и јавно читање радова студената драматургије Академије уметности Нови Сад. Поред тога, публика Позорја моћи ће да се упозна са пројектом Лоунли планет Атељеа 212 и ужива у концерту групе Кал.

Округли столови критике биће одржавани у преподневним сатима у Српском народном позоришту. Овогодишњи модератори су Исидора Поповић Милић, тeатролошкиња из Новог Сада и редитељ из Београда Влатко Илић.

Дошло је и до промене у саставу Жирија овогодишњег Позорја. Наиме, књижевник Ласло Вегел се из здравствених разлога повукао из Жирија, а нови члан је новосадски позоришни редитељ Роберт Ленард, уз већ најављене Јелену Мијовић, Алмира Башовића, Жељка Хубача и Игора Бурића.

Стеријино позорје
25. август 2020.