Izaberite stranicu

ОДЛУКА ЖИРИЈА КОНКУРСА СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА ЗА ОРИГИНАЛНИ ДОМАЋИ ДРАМСКИ ТЕКСТ 2018/19.

Драма не пре 4:30 нити после 5:00 Филипа Грујића (под шифром Пластика) једногласно је проглашена најбољом на овогодишњем конкурсу Стеријиног позорја за најбољи оригинални домаћи драмски текст. Жири у саставу Миливоје Млађеновић (председник), Филип Вујошевић и Фрања Петриновић, од преко 80 приспелих,  у најужи избор уврстио је следеће текстове и препоручује их за инсценацију: Сада није јули Ђорђа Косића (шифра: Песак), Ја када плачем, плачем због свега Катарине Митровић (шифра: Катапултирање), Дајч и Зец Тање Максимовић (шифра: 111драма999), и Ммм… где смо оно стали? Марјана Тодоровића (шифра: Full clip).

Награда, осим новчаног дела, подразумева и праизвођење победничког текста у копродукцији Стеријиног позорја и неког од домаћих позоришта, као и објављивање у часопису Сцена на српском и енглеском језику. Такође, од ове године, она обухвата могућност екранизације драме у сарадњи Радио-телевизије Војводина и Позорја.

Филип Грујић (1995), рођен је у Новом Саду. Дипломирао драматургију на Факултету драмских уметности у Београду, класа 2014/2018.

Аутор романа Блудни дани куратог Џонија у издању Самиздат Б92.

Аутор драма Тамо где певају (ушла у најужи избор на конкурсу Стеријиног позорја 2018. и била јавно читана у Шапцу), Овде је лепо – сечем дрво, једем пасуљ (премијера била у марту 2018. године у Народном позоришту у Београду, у режији Миље Мазарак), Како ја ово сину да објасним? (премијера била 14. децембра 2018. у Позоришту младих Нови Сад, у режији Војкана Арсића).

Радио као драматург и адаптирао Шехерезаду за потребе истоимене представе, у режији Слободана Бештића на сцени Космодром (Дорћолско народно позориште).

Добитник стипендије за развој сценарија Рупа од стране ФЦС-а.

Сценариста кратког играног филма Глад, у режији Тамаре Тодоровић. Филм је био на бројним међународним фестивалима (Тел Авив, Солун, Херцег Нови, Изола, Софија, Букурешт…), а добио је награду за најбољи сценарио на фестивалу SEECS у Букурешту, као и награду публике у Мостару.

Уредник филмског програма на Фестивалу уличних свирача (2018) у Новом Саду.

За телевизију писао Новогодишњи програм (РТС), као и шоу програм Луда ноћ (РТС).

Свирао бас и био текстописац бендова Fusion, са којим је издао албум Господин Паспарту тражи рам у издању Lampshade media, 2015 године.

Са бендом Plastic Trees издао ЕП More Songs About Her, 2016 године. Са оба  бенда имао турнеје по Немачкој и по региону.

Тренутно пише други роман.