Izaberite stranicu

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДЕ

Глумци Рената Улмански и Предраг Ејдус добитници су Стеријине награде за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе за 2018. годину. Одлуку о томе донео је Управни одбор Стеријиног позорја на седници одржаној 10. јануара текуће године.

Рената Улмански глумачку каријеру започиње 1947. у београдском Народном позоришту да би касније играње наставила у Српском народном позоришту, Београдском драмском и Атељеу 212. Први пут је на Стеријином позорју 1959. са представом Атељеа 212 Театар Јоакима Вујића. За улогу Госпође Петровић у представи Скакавци Југословенског драмског позоришта добила је Стеријину награду 2006. године. За исту улогу припала јој је и Награда Компаније Новости за епизодну улогу, чиме је поновила успех из 1972. када је награду за епизоду добила за улогу Меланије у представи На лудом белом камену Атељеа 212.

Предраг Ејдус један је од највернијих сапутника Стеријиног позорја. Од његовог дебија на Фестивалу 1977. у улози Томче у представи Нечиста крвбеоградског Народног позоришта, позоријанска публика имала је прилике да га види у преко 20 представа. Ејдус је двоструки добитник Стеријине награде за улоге Лазе Дунђерског у представи Је ли било кнежеве вечере? (Народно позориште Београд)1991.и Кир Јање у истоименој представи Народног позоришта 1993. Ејдус је био и председник Жирија 58. Стеријиног позорја 2013. а такође му је припала част да својом беседом отвори 60. јубиларно Стеријино позорје 2015. године. Улманска и Ејдус су лаурети и бројних других глумачких награда и признања.

Стеријина награда за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе установљена је 1965. поводом десетогодишњице Позорја и не додељује се сваке године. Међу појединцима који су одликовани овим признањем су, између осталих, Јосип Видмар, Душан Матић, Велибор Глигорић, Хуго Клајн, Ели Финци, Мирослав Крлежа, Мата Милошевић, Петре Прличко, Рахела Ферари, Мира Ступица, Ранко Маринковић, Марија Црнобори, Мирослав Беловић, Георгиј Паро, Бранко Плеша, Перо Квргић, Александар Поповић, Дејан Мијач, Душан Јовановић, Петар Марјановић, Мија Алексић, Љуба Тадић, Јован Ћирилов, Јован Христић, Мира Бањац, Душан Ковачевић, Милена Зупанчич, Горан Стефановски, Егон Савин, Љубомир Симовић, Вида Огњеновић, Димитрије Ђурковић, Феликс Пашић, Михаило Јанкетић, Петар Краљ, Буца Мирковић, Властимир Ђуза Стојиљковић, Љубиша Ристић…

Ренати Улмански и Предрагу Ејдусу награде ће бити уручене 3. јуна 2018. на затварању 63. Стеријиног позорја.