Концерт Групе „Кал“

Кал (на ромском значи „црн“) је познати ромски музички бенд из Србије, основан у Ваљеву, док чланови поставке тренутно бораве у Београду. Интерес домаће, али и иностране публике, привукли су 2006. истоименим деби албумом. У нумерама доминира комбинација балканске ромске музике и танга, те звукова са Блиског истока, из Турске и са Јамајке.

Бенд је основан 1996. и од тада је снимио неколико компилација са другим музичарима. Прво појављивање на националној телевизији имали су 2006. на каналу Б92, у емисији „Тимофејев“ током дочека Нове године, када су представили свој специфичан музички стил. Током те године, Кал је одржао више од сто концерата широм света, укључујући већину европских држава и САД. Када је реч о фестивалима, 2001, 2002. и 2004. наступали су на мађарском фестивалу Sziget, затим се појављују на La notte di San Lorenzo у Милану, потом у Атини на 11. европском бијеналу младих стваралаца, на новосадском фестивалу EXIT наступе бележе 2004. и 2005, док су 2006. били део Међународног музичког сајма WOMEX. У априлу исте године, њихов деби албум доспео је на прво место листе World Music Charts Europe, а на крају године завршио је на трећој позицији.

Бенд, а посебно фронтмен Драган Ристић, веома су политички и друштвено ангажовани и боре се против дискриминације над Ромима. Драган и његов брат Душан основали су летњу школу Амала, где полазници кроз радионице уче ромски језик, историју, културно наслеђе и политичке утицаје овог народа.

 

Skills

Posted on

6. September 2020.